top of page

Wat eet je tijdens het sporten?

Als je gaat sporten is het belangrijk dat je voldoende energie voorziet tijdens de trainingen. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron bij duursporten en deze zijn slechts beperkt opgeslagen in het lichaam. De koolhydraten moeten dus uiteraard goed aangevuld worden tijdens het trainen.

Kies hierbij voor SNELLE koolhydraten, deze energie is snel beschikbaar en vraagt weinig vertering. Ideaal dus tijdens de training.

Bovenop de koolhydraten zijn ook de zouten en het vochtgehalte van belang. Deze worden het makkelijkst aangevuld door het drinken van een sportdrank.

Hieronder volgt de algemene richtlijn met betrekking tot het aanvullen van energie tijdens de trainingen:


30g koolhydraten komt overeen met:

· 1 energiereep

· 1 bidon isotone sportdrank

· 1 energiegel

· 2 stukken peperkoek

· 1 banaan

· 40g gedroogd fruit

· 40g winegummies

· zelfgemaakte snack bv rijsttaartje, energieballetjes, kaneelbolletje, pretzelWil je een fietstocht maken van 2,5u dan verdeel je dat dus het best op als volgt:


· Elke 45min neem je 1 snack van 30g koolhydraten


· Elk uur drink je 1 bidon van 500ml met isotone sportdrank
Doe je dit niet dan riskeer je een hongerklop ofwel man met de hamer. Dat kan je merken als je plots de hartslag niet meer omhoog krijgt, het tempo moet verlagen, je draaierig wordt of zelfs zwarte vlekken begint te zien.

Deze hongerklop ontstaat door een tekort aan koolhydraten. Door dat tekort kan je de inspanning niet blijven verderzetten aan dezelfde intensiteit. Als alternatief schakelt je lichaam dan over op de verbranding van vetten, deze energie komt echter trager vrij en er is voldoende zuurstof voor nodig.


In tegenstelling tot wat je zou denken is een hongerklop niet voordelig voor je prestatievermogen. Je training zal namelijk niet kunnen verlopen aan het tempo dat je voor ogen had. Bovendien loop je het risico spiermassa af te breken door het tekort aan energie. Tenslotte vraagt een hongerklop ook meer tijd voor je hiervan herstelt bent, het kan zelfs tot 72u duren!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page