top of page

Het ideale sportontbijt

Voor je gaat sporten heb je uiteraard voldoende energie nodig om de trainingen goed te kunnen uitvoeren. Deze energie kan je halen uit koolhydraten en vetten.

Koolhydraten zijn onze voornaamste brandstof, bovendien zorgen ze voor een aanbreng van vezels en mineralen. Vetten daarentegen kunnen ook gebruikt worden als energiebron, tenminste als de inspanning aan lage intensiteit gebeurd.

Eiwitten worden gebruikt als bouwstof, ze zijn dus geen goede energiebron maar zijn zeker wel aanwezig in een goed ontbijt. Bovendien zorgen ze voor extra verzadiging.

Het ideale sportontbijt voor duursporters bestaat dus voor het grootste stuk uit koolhydraten. Dit aangevuld met een kleine portie eiwitten en eventueel wat vetten.

Hou er rekening mee dat het ontbijt voor intervaltrainingen of intensieve inspanningen liever zo weinig mogelijk vetten bevat aangezien dit inspanningen zijn aan hoge intensiteit.

Hoge intensiteit staat gelijk aan de verbranding van koolhydraten.

Hoe zit dat er nu concreet uit?

Trage koolhydraten zijn aanwezig in brood, havermout, crackers, granola/muesli, pasta, rijst, aardappelen, … .

Dit zijn de trage koolhydraten en dus ideaal als je nog wat tijd hebt voor je aan de training begint.

Deze combineer je dan met een kleine portie eiwitten en eventueel wat vetten.

Bijvoorbeeld:

· Een kommetje havermout met melk en een stuk fruit

· Enkele sneetjes brood of crackers met kaas, hummus, fruit, …

· Muesli/granola met yoghurt/melk en een stuk fruit

Een ontbijt bestaande uit alleen maar vetten of eiwitten is niet ideaal voor een duurinspanning omdat deze een langere vertering vraagt. Bovendien zal je onvoldoende energie uit deze maaltijd kunnen halen.

Heb je echter maar weinig tijd of ben je maar net wakker en wil je al meteen starten aan de training? Neem dan een kleine snack met wat snelle koolhydraten, deze energie is sneller beschikbaar. De snack neem je ongeveer 45 – 30min voor vertrek.

Bijvoorbeeld:

· 1 banaan

· 2 stukken peperkoek

· handje gedroogd fruit

· 1 energiereep

Na deze training neem je dan een volwaardig ontbijt bestaande uit trage & snelle koolhydraten en eiwitten (ideaal voor herstel).

Dit kan dus een zelfgemaakte smoothie zijn met fruit, yoghurt en havermout, of een kommetje kwark met fruit en muesli, …
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page